КОЛЕКЦИЯ „ГАБРОВО – ЖИВИЯТ ГРАД“

„Габрово – живият град“ е поредица от исторически издания с автори Момчил Цонев и Даниела Цонева. Поредицата се издава от Фондация за българска литература – София и Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово. Издадени книги досега в историческата колекция „Габрово – живият град”: „Имало едно време в Габрово” (2008, 2009), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Снежно Габрово за деца” (2011), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012), „Кварталите на Габрово. Част 1“ (2020).

Информация от книжната поредица редовно се представя в едноименната Facebook страница „Габрово – живият град“, Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki.com и историческите статии в медията Габрово Daily.

„Кварталите на Габрово. Част 1”

„Кварталите на Габрово. Част 1“ е петата книга от историческата колекция „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева. В 352 страници са представени 28 очерка за габровските квартали от Б (Баждар) до М (Монев дол). Повествованието за всеки квартал е тематично разделено на основни раздели като „Възникване“, „Наименование“, „Административно развитие“, „История до Освобождението (1878 г.)“, „История (1878 – 1944 г.)“, „История (1944 – 1989 г.)“, „Съвремие“, „Стопанско развитие (до Освобождението)“, „Индустриализация (80-те години на ХІХ – 1947 г.)“, „Индустриализация от втората половина на ХХ век“, „Известни личности и фамилии“. Според спецификите в развитието на конкретните квартали се появяват и раздели като „Култура“, „Образование“, „Здравеопазване“, „Църква“, „Спорт“, „Паметници“ и др.

Подробности за книгата в специалната страница на „Онлайн музей на Габрово“ тук

КНИГАТА МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПИ ОТ КНИЖАРНИЦИТЕ В ГАБРОВО „ТОМ 1“ и „ЗЛАТЕВ“

 

„Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов”

„Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” е четвъртата книга от историческата колекция „Габрово – живият град”. Спомените, които са писани в средата на 20 век, се появяват за първи път в самостоятелно издание. Книгата се посвещава на 135-ата годишнина от освобождението на Габрово през 1877 г. Водещ редактор на изданието е Момчил Цонев, а съставители – Даниела Цонева и Ирена Узунова. Освен оригиналния текст на Константин Вапцов, в книгата са включени и текстове на съставителите от „Габрово – живият град” – „Константин Вапцов – човекът и лекарят”, „Житийна хроника”, „За спомените и времето – изживяно и описано”, „Речник на Вапцовите герои”. Като „Приложение” са включени лични и семейни снимки, документи на К. Вапцов и семейството му, родословие на фамилия Вапцови, философски мисли, записани от д-р К. Вапцов.

Подробности за книгата в Онлайн енциклопедия Габрово тук

КНИГАТА МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПИ ОТ КНИЖАРНИЦИТЕ В ГАБРОВО „ТОМ 1“ и „ЗЛАТЕВ“

 

„Снежно Габрово за деца“

В „Снежно Габрово за деца“ авторът Момчил Цонев разказва на най-малките габровчета за родния град. „Снежно Габрово за деца“ е пътеводител за всичко най-важно и най-габровско през зимата – най-малките ще могат да прочетат забавни разкази за габровската котка без опашка, как са празнували едно време Коледа и Нова година в Габрово, кои са най-важните събития, случили се в Габрово през зимата, кои са най-известните габровци, родени през зимните месеци, най-смешните „зимни“ анекдоти. Книгата е богато илюстрирана с рисунки на деца от габровските училища „Васил Левски“ и „Ран Босилек“.

Подробности за книгата в Онлайн енциклопедия Габрово тук

КНИГАТА МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПИ ОТ КНИЖАРНИЦИТЕ В ГАБРОВО „ТОМ 1“ и „ЗЛАТЕВ“

„Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”

„Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” от авторите Момчил Цонев и Даниела Цонева анализира 22 чуждестранни и 12 български пътеписи от 1662 г. до Освобождението през 1878 г. Предимство е и включването в края на изданието на антология с оригиналните пътеписни текстове. Образът на Габрово и габровци е изчерпателно представен в няколко области – природа и география, архитектура, историческо и стопанско развитие, етнография, народопсихология, физически облик на габровци, статистически данни за населението. Сред по-известните автори на пътеписи са учените Феликс Каниц, Ами Буе, Виктор Григорович, руският военен Де Прерадович. Най-ранният текст е от 1662 г. и е на турския автор Евлия Челеби. Сред българите, включени в новата книга, се открояват възрожденските просветители Любен Каравелов, Найден Геров, Константин Фотинов, Иван Богоров.

Подробности за книгата в Онлайн енциклопедия Габрово тук

КНИГАТА МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПИ ОТ КНИЖАРНИЦИТЕ В ГАБРОВО „ТОМ 1“ и „ЗЛАТЕВ“

„Имало едно време в Габрово“

Историческата колекция „Габрово – живият град“ започва през 2008 г. със станалата популярна вече книга „Имало едно време в Габрово“. Книгата включва 426 архивни фотографии и 30 илюстрации на старо Габрово от 70-те години на ХІХ век до 70-те години на ХХ век – столетието, в което градската архитектура на индустриалния център претърпява уникална промяна. Авторите подаряват на читателите си планетата Габрово – колекция от хора, събития, места, истории, предания, процеси в забавен, понякога тъжен или поучителен, исторически „комикс“. Тази книга е позитивната визитна картичка, чието послание е „Елате и живейте в Габрово. Тук винаги са се случвали красиви неща“.

Подробности за книгата в Онлайн енциклопедия Габрово тук

ДРУГИ ИЗДАНИЯ ЗА ГАБРОВО

„Онлайн музей на Габрово“ ще представя тук исторически издания за Габрово и региона. За да включим изданието Ви в сайта, пишете ни на info@gabrovomuseum.bg. Задължително е да предоставите поне 1 екземпляр от изданието безвъзмездно.

Петко Златев. „Фамилна история“

Собственикът на габровските книжарници „Златев“ Петко Златев издаде своята „Фамилна история“. Луксозно оформена с дебела подвързия и множество архивни илюстрации, в 136 страници книгата „Фамилна история“ (изд. „ФорКом“, София, 2019 г.)  проследява историята на рода Златеви, който произхожда от габровските колиби Жълтеш и Богданчовци, а след Освобождението се свързва и с тогавашното село, а днес квартал, Бичкиня. Както отбелязва и самият Петко Златев, „българските родови хроники са предимно около имената на знаменити и забележителни личности и рядко достигат повече от 300-400 години назад. Обикновените ни фамилии или нямат история, или могат да посочат факти най-много отпреди два века.“ Книгата е увлекателно четиво, от което можем да научим не само за фамилията Златеви, но и за обществените порядки, икономическото и социално развитие, обичаите и личностите в Габровския регион от Възраждането, в царска България и през социалистическия период.

Разширена рецензия за „Фамилна история“ на Петко Златев четете в Габрово Daily

КНИГАТА МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПИ ОТ КНИЖАРНИЦИТЕ В ГАБРОВО „ЗЛАТЕВ“

 

Илия Габровски. „Бележити хора и събития от Габровския край“

Сборникът „Бележити хора и събития от Габровския край” от местния краевед Илия Габровски е публикуван за първи път през 2003 г. от внука на автора, Георги. Използвани са оригиналните ръкописи на автора, плод на дългогодишен труд. През 2020 г. наследниците на краеведа преиздават книгата в луксозно издание с твърди корици, посветено на 115 години от рождението на автора. Лично Илия Габровски разпределя своите материали в книгата в четири раздела: „Исторически разкази” за известни личности от националната история; „Палмата на първенството в Габрово и България” – очерци за бележити българи, родени в Габрово и габровския край, които са били първи в своята област; „Сенки от миналото” – забавни и интересни случки от живота и ежедневието на забележителни стари габровци; „Семейни разкази” за семейството на Илия Габровски и неговите родственици.

Посетете специалната страница за Илия Габровски

Илко Илиев. Габрово. Джаз и още нещо. Хронология – факти – събития. Разказът на музиканта

„Габрово. Джаз и още нещо. Хронология – факти – събития. Разказът на музиканта“ (Габрово, Екс-прес, 2021) е книга от Илко Илиев – музикант, аранжор, композитор и публицист. Хронологично са проследени естрадните и джазови формации в Габрово от началото на 60-те години до днес – оркестър „КО“, Ученически оркестър към Текстилен техникум, Естраден оркестър към ОСИК Габрово, Биг бенд Габрово, Диксиленд Габрово, Оркестър Габрово, Суинг дикси бенд Габрово, както и емблематичното международно джаз събитие Диксиленд парад Габрово. Повествованието представя и имената на музикантите от миналото, оформили джазовата сцена в града – Христо Питев (основател на Габровски камерен оркестър), Божидар Паунов и  Божидар Тухладжиев (диригенти в Оркестър „КО“ от 60-те години), Манол Цоков (ръководител на няколко естрадни и джаз оркестри в Габрово, създател на първия следвоенен джаз клуб в България – „Хот-клуб Габрово“ и на Диксиленд парад) и др. Книгата съчетава историческия фактологичен разказ с личните спомени на автора.

Статия за книгата в Габрово Daily

Онлайн енциклопедия Габрово: Илко Илиев

Онлайн енциклопедия Габрово: Естрадни и джазови оркестри в Габрово 

ПОСЛЕДВАЙ ВЪВ FACEBOOK

Стани фен на първата и най-голямата историческа страница за Габрово във Facebook – „Габрово – живият град“

ИСТОРИЯТА В ГАБРОВО DAILY

Един от приоритетите на онлайн медията Габрово Daily е историческата рубрика. Не пропускай статиите за миналото на Габрово.

ПРОВЕРИ В GABROVOWIKI

Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki от 2013 г. разказва за Габрово и габровци със статии в няколко големи тематични категории по модела на световната енциклопедия Wikipedia.