Биография

Илия Габровски (1904 – 1982) е роден на 14 август 1904 г. Той е син на габровския опълченец Иван Габровски. Завършва Априловска гимназия в Габрово и Учителски институт в Шумен (1928 г.). Посвещава се на учителската професия в Габрово – учител е в Първа прогимназия „Радион Умников“ и Трето основно училище „Цанко Дюстабанов“. Преподава и в севлиевските села Бериево и Градница, както и в с. Брестник, Пловдивско. Бил е уредник на музея при Историографско дружество „Габрово”.

Илия Габровски. Източник: семеен архив

Илия Габровски е краевед и родоизследовател с огромен принос, събрал е стотици легенди от габровския край, проучил е бита и традициите на старо Габрово. Днес неговото име носи краеведското дружество в Габрово.

Значим принос на краеведа Илия Габровски е проучването и събирането на родословните дървета на 200 видни габровски родове. Този труд не е издаван, но се съхранява в ТДА „Габрово“.

Издава кратка история на селата Бериево, Градница и др. Първият публикуван сборник с краеведски изследвания на Илия Габровски е „Легенди за габровския край“. В книгата са отпечатани 66 легенди и предания за местности и хора от Габрово и от габровския край, събрани от автора в продължение на десетилетия. От тях 18 са легендите за цветя, а 4 са посветени на животните.

„Легенди за габровския край“ са отпечатани 20 години след кончината на Илия Габровски – през 2002 г. по повод неговото удостояване посмъртно със званието „Почетен гражданин на град Габрово“.

В кв. Радичевец в Габрово е кръстена улица на негово име, а в самото й начало е поставен малък барелеф.

„Бележити хора и събития от Габровския край”

Сборникът „Бележити хора и събития от Габровския край” е публикуван за първи път през 2003 г. от внука на Илия Габровски, Георги. Използвани са оригиналните ръкописи на автора, плод на дългогодишен труд. През 2020 г. наследниците на краеведа преиздават книгата в луксозно издание с твърди корици, посветено на 115 години от рождението на автора.

Илия Габровски. „Бележити хора и събития от Габровския край”, 2020

Лично Илия Габровски разпределя своите материали в четири раздела:

„Исторически разкази” от 1974 г. ни връщат в героичните години на XIX и началото на XX век и описват пребиваванията на Васил Левски, Георги Раковски и Бачо Киро в Габрово, подвига на Цанко Дюстабанов и Еким Цанков, за руските генерали от Руско-турската освободителна война Скобелев и Радецки и много други.

„Палмата на първенството в Габрово и България” от 1977 г. – 90 очерка за бележити българи, родени в Габрово и габровския край, които са били първи в своята област.

„Сенки от миналото” от 1974 г. – забавни и интересни случки от живота и ежедневието на забележителни стари габровци.

„Семейни разкази” от 1981 г. представляват спомени за семейството на Илия Габровски и неговите родственици.

 

Бележка на „Онлайн музей на Габрово“. В тази страница са използвани материали, предоставени от наследниците на Илия Габровски. 

Ако разполагате с интересни източници за историята на Габрово и Габровско, пишете ни на info@gabrovomuseum.bg или във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ПОСЛЕДВАЙ ВЪВ FACEBOOK

Стани фен на първата и най-голямата историческа страница за Габрово във Facebook – „Габрово – живият град“

ИСТОРИЯТА В ГАБРОВО DAILY

Един от приоритетите на онлайн медията Габрово Daily е историческата рубрика. Не пропускай статиите за миналото на Габрово.

ПРОВЕРИ В GABROVOWIKI

Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki от 2013 г. разказва за Габрово и габровци със статии в няколко големи тематични категории по модела на световната енциклопедия Wikipedia.

 

СТОРНИК – ТЪРСАЧИ НА ИСТОРИИ, СПОМЕНИ, ОБИЧАИ, СТАРИ ДУМИ И РОДОВЕ

Заповядайте в историческия сайт за лични, семейни, родови и селищни истории, обичаи, вярвания и стари думи stornik.org.

Добре дошли сте да споделите спомен от миналото – може да го направите на електронната поща info@stornik.org или във Фейсбук групата „Имало едно време в България“