Първо новобългарско светско училище

Габровското училище е първото новобългарско светско взаимно училище, открито на 2 януари (14 януари нов стил) 1835 г. с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. За нуждите на училището се създават първите учебници, помагала и пособия, които се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища.

След 1835 строителството и организацията на взаимни училища по модела на Габровското училище става масово явление в българските земи. През 1841 Априлов пише, че за по-малко от 6 години са открити 12 училища, като всички са получили учители и учебници „от първоначалния си разсадник, малкото селище Габрово“, и със сигурност предполага, че „навсякъде ще се отворят подобни заведения […] по примера и образеца на Габровското училище“.

От 1872 г. Габровското училище прераства в първата пълна гимназия в поробените български земи.

От 1889 г. тя приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия, която днес е наследник на Габровското училище от 1835 г.

Сградата на Габровското училище от 1835 г.

Първата сграда на Габровското училище, открито на 2 (14) януари 1835 г. Източник: Петър Цончев. „Из общественото и културно минало на Габрово“, 1934

Красивата сграда, която е емблема на Габрово и всички познават като Априловската гимназия, не е първоначалната сграда, в която се открива Габровското училище през 1835 г. В книгата си „Из общественото и културно минало на Габрово“ от 1934 г. историографът д-р Петър Цончев публикува рисунка как е изглеждала сградата. Тя е имала вид на стара габровска възрожденска къща – двуетажно паянтово здание. Намирала се е до църквата „Св. Троица“ край централната пешеходна улица на Габрово „Радецка“. Сградата е разрушена през 1891 г., за да се построи на нейно място т.нар. Умниково училище.

Сградата на Априловската гимназия от 1873 г.

Априловска гимназия в Габрово. Пощенска картичка

Емблематичната сграда на Априловската гимназия, в която днес се помещава учебното заведение и Национален музей на образованието, започва да се строи на 18 април 1851 г. Строителството се забавя две десетилетия. Тържественото освещаване на новата гимназиална сграда става със започването на учебната 1873-1874 г. Източното крило е изградено през 1910 г., а западното, откъм бул. „Априлов“ – през 1942 г.

„Школата е обща – и открай света да дойдат, нека се учат“

Васил Априлов

Васил Евстатиев АПРИЛОВ (21 юли 1789 г., Габрово – 2 октомври 1847 г., Галац, Румъния ) е търговец, просветен и книжовен деец, благодетел на Габровското училище. Негова е инициативата в родното му Габрово да се открие първото новобългарско светско училище през 1835 г. Повече за Априлов четете в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki ТУК.

„Габровското училище през вековете“

Източник: www.nag-school.org

Бележка на „Онлайн музей на Габрово“. В тази страница са използвани следните източници: Даниела Цонева, Момчил Цонев. Имало едно време в Габрово. София, Фондация за българска литература, 2008; Априловски свод. Автор-съставител П. Колева. София, БАН, 2009; Петър Цончев. Из общественото и културно минало на Габрово. Габрово, Отворено общество, 1996; Wikipedia; www.nag-school.org. Иконки: Smashicons from www.flaticon.com

Страницата ще бъде периодично обновявана с ново мултимедийно съдържание. Ако разполагате с интересни източници за Габровското училище, Априловската гимназия и образованието в Габрово, пишете ни на info@gabrovomuseum.bg или във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ПОСЛЕДВАЙ ВЪВ FACEBOOK

Стани фен на първата и най-голямата историческа страница за Габрово във Facebook – „Габрово – живият град“

ИСТОРИЯТА В ГАБРОВО DAILY

Един от приоритетите на онлайн медията Габрово Daily е историческата рубрика. Не пропускай статиите за миналото на Габрово.

ПРОВЕРИ В GABROVOWIKI

Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki от 2013 г. разказва за Габрово и габровци със статии в няколко големи тематични категории по модела на световната енциклопедия Wikipedia.

 

СТОРНИК – ТЪРСАЧИ НА ИСТОРИИ, СПОМЕНИ, ОБИЧАИ, СТАРИ ДУМИ И РОДОВЕ

Заповядайте в историческия сайт за лични, семейни, родови и селищни истории, обичаи, вярвания и стари думи stornik.org.

Добре дошли сте да споделите спомен от миналото – може да го направите на електронната поща info@stornik.org или във Фейсбук групата „Имало едно време в България“